EAK ja ruosteenpoisto

/EAK ja ruosteenpoisto
EAK ja ruosteenpoisto2017-01-03T14:09:12+00:00

EAK, ennakoivan ajon kurssi eli motoristin peruskurssi

Ennakoivan ajon kurssi on tarkoitettu kaikille motoristeille, joilla on jo kokemusta katuliikenteestä ja moottoripyörän perushallinta taidot ovat kohtuulliset.
EAK eli motoristin peruskurssi keskittyy tietojen ja taitojen lisäämiseen, sekä vahvistamaan moottoripyörän perushallintataitoja. Perushallintataitoja ovat mm. ohjaaminen, hallittu ja tehokas jarruttaminen, sekä moottoripyörän hallinta hitaassa nopeudessa. Toimintamahdollisuuksien lisääminen liikenteessä ja vaaratilanteiden välttäminen ovat kurssin keskeisimpiä asioita.

Kurssilla ei ole tarkoitus tehdä motoristeista taitavia kuljettajia vaan kurssilla annetaan valmiudet arvioida omaa ajamista ja ymmärtää ennakoivan ajamisen periaatteet. Kurssilla ajotaidolla tarkoitetaan taitoa ajaa moottoripyörällä joutumatta vaaratilanteisiin ja onnettomuuksiin. ”Taitava kuljettaja voi selvitä tilanteesta, johon hyvä kuljettaja ei välttämättä joudu”.

Motoristin peruskurssi pitää sisällään teoria opetusta 2-4h ja ajoharjoittelua 2-6h.

”Ruosteenpoisto”

”Ruosteenpoisto” on keväisin järjestettävä motoristien ajoharjoittelupäivä, joka järjestetään suljetulla alueella ajoharjoittelukentällä tai moottoriradalla. Ruosteenpoistosta puhuttaessa voidaan käyttää myös nimeä EAK 2. kurssi. Ruosteenpoiston ohjelma on kevytrakenteisempi kuin motoristin peruskurssi.

Motoristin peruskurssin sisältöä voidaan hyödyntää myös ruosteenpoisto tapahtumassa. Teoriaosuus keskittyy enemmän ajokäyttäytymisen pohdintaan ja ajoharjoitteet noudattavat samaa linjaa. Ajoharjoitteista voidaan mainita mm. tehokas jarrutus, väistö ja nopea pujottelu. Radalla tapahtuvassa harjoittelussa ohjausta annetaan yleensä ainoastaan hitaassa ryhmässä. Ruosteenpoisto on meille motoristeille tarpeellinen harjoittelupäivä, joka palauttaa talven jälkeen ajotuntuman taas nopeasti ennalleen, ja kaikki tiedon ja taidon hankinta kehittää meitä selviämään taas paremmin liikenteessä.

Ruosteenpoisto on tarkoitettu kaikille motoristeille, joilla on omasta mielestään riittävät moottoripyörän perushallintataidot.

Huom!
Valitettavasti EAK kurssilla sekä ruosteenpoistossa ei resurssien puutteen takia ole mahdollista antaa esim.yksityisopetusta. Mahdollisuuksien mukaan eak kouluttaja voi yksityisopetusta antaa sopimuksesta.

T.Esa Holm
EAK-kouluttaja